vineri, 22 ianuarie 2010

Sa nu neglijam factorii epigenetici

Pe langa structura genelor exista si factori legați de modul incare funcționează genele. O gena poate fi activata sau inactivata prin procesul de metilare.

Si cele 7 gene implicate in diferențierea sexuale pot fi activate au inactivate preferențial prin acest proces. Probabil ca asta explica de ce exista gemeni monozigoti cu aceeași mutație in gena receptorului androgenic si același grad de insensibilitate parțiala la androgeni care se dezvolta totuși diferit, unul fiind aproape complet masculinizat si celalalt foarte slab sau aproape deloc masculinizat. Fenomenele epigenetice ar putea explica foarte bine si de ce exista gemeni monozigoti cu orientări sexuale diferite. Inactivarea preferențiala a genei Xq28 sau a genei receptorului androgenic poate sa împiedice masculinizarea prenatala a creierului, rezultând un individ homosexual. Paternul de metilare a genelor nu se transmite ereditar ca si genele, de cele mai multe ori acesta fiind moștenit de la mama. Probabil ca acest fenomen explica de ce la mamele barbatilor homosexuali exista o inactivare preferențiala a genelor de pe cromozomul X. Probabil ca in aceasta situație băiatul moștenește pe langa genele care pot sa funcționeze normal si paternul de inactivare a acestora si doua dintre genele implicate in formarea orientării sexuale(faimoasa Xq28 si gena receptorului androgenic) fiind situate pe cromozomul X, inactivarea genelor de pe acest cromozom, inclusiv a celor doua gene mai sus amintite predispune băiatul la homosexualitate, chiar daca acesta nu are mutații in zona Xq28 sau o secvența nucleotidica mai lunga in exonul 1 al genei receptorului androgenic.


In acest filmuleț este prezentat cazul unor gemeni monozigoti cu orientări sexuale diferite si se presupune ca factorii epigenetici ar fi responsabili de aceasta situație

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu