duminică, 10 ianuarie 2010

5alfa-reductaza si homosexualitatea masculina

5alfa-reductaza este o enzima care transforma testosteronul in dihidrotestosteron(DHT), un androgen mult mai puternic decât testosteronul. Barbatii care au mutații ale genei pentru 5alfa-reductaza se nasc cu pseudohermafroditisme dar in ciuda faptului ca sunt considerați fete la naștere si sunt crescuți ca fete la pubertate încep sa dezvolte caracteristici masculine, atât fizice cat si de comportament, ceea ce dovedește ca pentru masculinizare nu este necesara prezenta DHTului. Se pare ca chiar androgenii mai slabi cum ar fi DHEAS(Dehidroxiepiandrogensulfatul, androgen secretat de suprarenale) pot sa inducă masculinizarea prenatala a creierului.
DHT linked to development of Homosexuality in Males!A role for 5alpha-reductase activity in the development of male homosexuality?


Studiul citat in linkurile de mai sus a dovedit ca in mod paradoxal homosexualitatea este chiar mai puțin răspândita in rândul barbatilor cu deficienta de 5alfa-reductaza decât in restul populației masculine in timp ce in cazul barbatilor cu exces de 5alfa-reductaza numărul homosexualilor este chiar mai mare, un raport dintre DHT si testosteron in favoarea DHTului fiind de multe ori asociat cu homosexualitatea.Barbatii la care 5alfa-reductaza este mai activa decât normal se mai remarca si printr-un IQ mai mare, activitatea 5alfa-reductazei având un rol de stimulare a țesutului nervos.Nu se știe care este legătura dintre o activitate mai intensa a 5alfa-reductazei si homosexualitate. Probabil ca homosexualii cu exces de 5alfa-reductaza sunt homosexuali hipermasculinizati sau excesul de 5alfa-reductaza apare ca o compensație a unei alte deficiente din metabolismul androgenic in timp ce la indivizii cu deficienta de 5alfa-reductaza organismul secreta o cantitate mai mare de androgeni pentru a compensa lipsa DHTului.Ca in majoritatea studiilor efectuate pana acum cercetătorii au omis sa ia in calcul si femeile

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu