joi, 25 martie 2010

Cel mai important organ sexual este… creierul


6209_2




Cel mai important organ responsabil de sexualitate este creierul. La nivelul hipotalamusului(structura mai veche a creierului, esențiala pentru supraviețuirea individului si a speciei) se găsesc centrii nervoși care comanda comportamentul sexual. Spre deosebire de scoarța care cel puțin la om prezintă o formidabila complexitate structurala si o mare plasticitate, structura acesteia fiind intr-o permanenta transformare strâns legata de influenta factorilor de mediu si de experiența de viața, hipotalamusul are o structura mai puțin complexa, semănând mai mult cu un fel de mașinărie care funcționează automat după un program stabilit de la început. La nivelul hipotalamusului se formează instinctele de baza care au un determinism biologic si genetic clar, fiind prezente la foarte multe specii deoarece evoluția le-a fixat de milioane de ani. Comportamentul sexual, fiind determinat de structuri foarte vechi din punct de vedere filogenetic situate la nivelul hipotalamusului, este un comportament înnăscut, nu invatat.


La majoritatea speciilor(inclusiv omul) creierul este dimorfic sexual, diferențierea sexuala a acestuia producandu-se in perioada prenatala(la primate si om) sau perinatala(la rozătoare).




brainsec




Preferințele sexuale se formează la nivelul unui nucleu dimorfic sexual din aria preoptica a hipotalamusului. La masculii heterosexuali acest nucleu este mai mare decât la femelele heterosexuale(aproape dublu). La masculii homosexuali nucleul este mai mic, comparabil ca mărime cu cel al unei femele heterosexuale. Daca acest nucleu este mai mare individul va fi atras din punct de vedere sexual de femele, iar daca este mai mic va fi atras de masculi.



Acest nucleu dimorfic sexual se formează inca din perioada prenatala la om si imediat după naștere la șobolan si cu cat exista o cantitate mai mare de hormoni androgeni in perioada critica in care se formează hipotalamusul cu atât va fi mai mare nucleul. La șobolan femelele tratate cu testosteron imediat după naștere prezentau un comportament sexual masculin, neavând reflexul de lordoza si având tendința de a monta alte femele, in timp ce masculii castrați imediat după naștere aveau reflexe de lordoza specifice comportamentului sexual feminin.La masculii castrați de la naștere nucleul dimorfic sexual era mai mic, semănând mai mult cu nucleul dimorfic sexual al unei femele, in timp ce la femelele injectate cu testosteron era mai mare, apropiat de mărimea unui nucleu dimorfic sexual întâlnit la masculi


hypothalamus2



In 1991 Simon Levay a descoperit ca si la om exista un nucleu dimorfic sexual responsabil cu orientarea sexuala: INAH3, sau al treilea nucleu interstițial din hipotalamus. Acest nucleu este mai mic la barbatii homosexuali decât la cei heterosexuali. Din păcate din studiul lui Levay lipsesc femeile homosexuale dar eu un cred ca in cazul lor acest nucleu este mai mare, cam cat este cel al unui bărbat heterosexual.






Totuși un studiu mai recent a dovedit ca transsexualii FtM poseda un nucleu INAH3 la fel de mare ca si cel al unui bărbat heterosexual.


Acesta este lucrul despre care am vorbit si cu medicul meu endocrinolog care mi-a zis ca preferințele sexuale țin de structura creierului. Medicul meu endocrinolog știe despre studiul lui Levay si despre faptul ca expunerea prenatala a embrionului la androgeni duce la masculinizarea creierului


2 comentarii:

  1. Doctorul tau e extraordinar mai ales daca te gandesti la tara unde activeaza. Pare extrem de bine pregatit si, pe langa asta, pare a poseda o atitudine demna de un membru al corpului medical.

    Studiile stiintifice dovedesc, in a compelling way, ca e nature over nurture, mai ales in clear cut cases cum ar fi extremitatile spectrului ( gay or straight). Cu toate acestea, am o mica banuiala ca sunt anumite shades of gray in-between care nu pot fi explicate exclusiv numai prin argumente fiziologice si ca, pentru completarea tabloului de ansablu, ar fi nevoie si de alti factori in plus. Asta nu ia nimic din meritele unor astfel de proiecte de cercetare care aduc mult asteptata clarificare pentru o intreaga categorie de fiinte umane supusa abuzurilor si opresiunii generate de ignoranta si necunoastere.

    RăspundețiȘtergere
  2. postarea, un lux de amanunte folositoare. :)
    dar descrierea m-a amuzat in ultima parte..

    ma bucur ca iti afirmi orientarea sexuala. nu o faci doar pentru tine, ci si pentru cei ce nu gasesc curaj!

    RăspundețiȘtergere