duminică, 18 aprilie 2010

Șobolani homosexuali creați in laborator prin manipulări hormonale

rat_sex1

La șobolan, ca si la majoritatea mamiferelor, comportamentul sexual este dimorfic sexual, femelele având acel reflex de lordoza pe masculii nu îl au, având in schimb reflexele de monta.Comportamentele de lordoza si de monta sunt legate de structurile dimorfice sexual din hipotalamus. In timp ce comportamentul de lordoza este comandat de nucleul ventromedian din hipotalamus, cel de monta pornește din nucleul dimorfic sexual din aria preoptica, nucleu foarte important pentru recunoașterea femelei ca partener sexual.

feminizationmasculinization

S-au făcut mai multe experimente pe șobolani care au dovedit ca hormonii androgeni joaca un rol crucial in diferențierea sexuala a creierului si formarea structurilor implicate in comportamentul de monta sau de lordoza. Femelele injectate cu testosteron imediat după naștere nu mai au reflexul de lordoza când ajung la maturitate si daca sunt tratate iar cu testosteron in viața de adult apare comportamentul specific masculin de monta, acestea încercând sa monteze alte femele in timp ce masculii castrați imediat după naștere sunt total lipsiți de orice forma de comportament masculin iar daca sunt tratați cu estrogeni in viața de adult prezintă comportamentul de lordoza specific femelelor.

b208621393

Aceasta modificare a comportamentului sexual nu se produce la femele tratate cu androgeni si masculii castrați mai târziu ceea ce dovedește ca acele structuri dimorfice sexual de pe creier se formează intr-o perioada critica foarte bine delimitata si cum s-au format atunci așa raman toata viața, hormonii de la pubertate având doar rol activator, nu si rol organizațional.

summary_sex_differentiation

Testosteronul din perioada pre- si perinatala defeminizează si masculinizează creierul animalului. Masculinizarea este procesul prin care se formează nucleul dimorfic sexual din aria preoptica, precum si alte structuri implicate in comportamentul sexual masculin in timp ce defeminizarea este procesul prin care este împiedicata formarea zonelor responsabile cu comportamentul sexual feminin.

sdn_nucleus_rat

Femelele tratate cu testosteron imediat după naștere au nucleul dimorfic sexual din aria preoptica a hipotalamusului mai mare(ca la masculi) in timp ce la masculii castrați imediat după naștere acest nucleu este mai mic.La șobolan, ca si la alte mamifere exceptând primatele si omul, androgenii nu acționează direct prin receptorul androgenic ci indirect prin receptorul estrogenic in urma procesului de aromatizare. Cu toate acestea receptorul androgenic are si el un rol in acest proces. Se pare ca in faza inițiala hormonii androgeni se leagă de receptorul androgenic si ca răspuns se intensifica producția de aromataza, deci receptorul androgenic este scânteia care inițiază acest proces. Indivizii cu mutații in gena receptorului androgenic au un comportament sexual feminin. Pentru ca creierul femelelor sa nu fie masculinizat si defeminizat de estrogeni la șoarece si șobolan exista o proteina denumita alfafetoproteina care acționează ca si SHBGul uman. Femelele cu gena pentru alfafetoproteina nefunctionala au creiere defeminizate si masculinizate si nu au reflex de lordoza. 5alfa-reductaza are un rol esențial in procesul de defeminizare, prin blocarea activității 5alfa reductazei obtinandu-se un șobolan bisexual care a fost masculinizat dar nu si defeminizat sau defeminizarea a fost doar parțiala. Spre deosebire de șobolan, care se naște oarecum imatur si s-ar putea spune despre el ca e “neutru la naștere”, la om perioada critica este cu mult timp înainte de naștere(pana in luna a 6a) si din acest motiv nu sta in picioare teoria doctorului Money care susținea ca omul este neutru la naștere si pana la vârsta de doi ani poate fi castrat si crescut ca fata. Experimentul Bruce-Brenda-David Reimer a dovedit ca spre deosebire de șobolan la om in momentul nașterii creierul este deja format si diferențiat din punct de vedere sexual si daca pana in luna a 6a a fost expus la testosteron s-a masculinizat si masculinizat ramane chiar daca toate țesuturile testiculare sunt îndepărtate imediat după naștere. O alta diferența intre șobolan si primate consta in faptul ca spre deosebire de șobolan la primate androgenii acționează direct prin receptorul androgenic in timp ce estrogeni pe langa faptul ca nu masculinizează creierul măresc secreția de SHBG îngreunând si mai mult androgenizarea. Din acest motiv la om barbatii cu deficienta de aromataza sau cu mutații in gena receptorului pentru estrogeni sunt heterosexuali in timp ce femeile cu deficienta de aromataza au șanse mai mari sa fie asexuale(era citat un caz al unei asemenea femei care avea 30 de ani si era virgina) sau homosexuale sau pot avea chiar disforie de gen.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu