luni, 15 februarie 2010

Raportul dintre degetul aratator si cel inelar(2D:4D), androgenii prenatali si orientarea sexuala

finger1

In timp ce femeile au aratatorul egal cu inelarul la barbati, mai ales la mana dreapta, degetul inelar este puțin mai mare.Si femeile cu cariotip 46,XY si insensibilitate totala la androgeni au aratatorul egal cu inelarul sau chiar puțin mai mare(ca majoritatea femeilor) in timp ce exista si femei cu cariotip 46,XX cu inelarul mai mare, ceea ce dovedește ca nu genele de pe cromozomul Y determina aceasta diferența. Se pare ca aceasta diferența este legata de expunerea prenatala la androgeni sau o receptivitate crescuta la acești hormoni. La om si la unele primate testosteronul din perioada prenatala face ca degetul inelar sa crească puțin mai lung decât aratatorul. Raportul dintre lungimea aratatorului si cea inelarului(2D:4D) este invers proporțional cu intensitatea metabolismului androgenic din perioada prenatala.

La femeile cu hiperplazie adrenala congenitala(situație in care glandele suprarenale secreta cantitati mari de androgeni) degetul inelar este mai mare decât cel aratator.

Exista o legătura clara intre masculinizarea degetelor si masculinizarea creierului. Cu cat raportul 2D:4D este mai mic cu atât creierul are mai multe șanse sa fie mai masculinizat.

homohands

Mai ales in cazul femeilor corelația dintre valoarea acestui raport si orientarea sexuala este evidenta. Mai multe studii au dovedit ca lesbienele si femeile bisexuale tind sa aibă degetul inelar mai mare decât aratatorul. In cazul barbatilor homosexuali situația este mai complicata pentru ca exista mai multe determinisme si mai multe tipuri de homosexualitate si in timp ce homosexualii hipomasculinizati tind sa aibă inelarul mai mic(ca si femeile) cei hipermasculinizati au raportul 2D:4D chiar mai mic decât barbatii heterosexuali si mai exista si alte categorii de homosexuali in cazul cărora homosexualitatea nu are legătura cu hormonii prenatali(fiind legata de alți factori genetici cum ar fi mutațiile genei Xq28) acești homosexuali având raportul 2D:4D tipic masculin

In cazul transsexualilor MtF inelarul tinde sa fie mai mic, ca si la femeile heterosexuale.S-a dovedit științific ca transsexuali MtF de multe ori sunt posesorii unor variante mai alungite si mai puțin active ale genei receptorului androgenic. Pe langa expunerea prenatala la androgeni raportul dintre aratator si inelar este si un indicator al receptivității la androgeni, caracter legat de gena foarte polimorfica a receptorului androgenic. Datorita acestui polimorfism foarte mare al genei exista atât de multe grade de receptivitate la androgeni si o varietatea atât de mare de fenotipuri, începând cu cele deloc masculinizate si foarte feminine si terminând cu cele hipermasculinizate. Se pare ca raportul 2D:4D corelează pozitiv cu numărul de repetări CAG din exonul 1 al genei. Cu cat sunt mai multe repetări CAG in exonul 1 cu atât gena funcționează mai greoi si receptivitatea țesuturilor la androgeni este mai mica.

In cazul meu aratatorul masoara 60 mm in timp ce inelarul 65 mm deci exista inca un indiciu ca ori am fost expusa prenatal la androgeni ori am prea mulți receptori pentru androgeni. Daca luam in considerare si hirsutismul nehiperandrogenic apar si mai multe indicii ca de fapt ar fi vorba despre o hipersensibilitate la androgeni legata de polimorfismul genei receptorului androgenic.In imaginile de mai jos este mana mea dreapta cu degetul inelar vizibil mai mare decât aratatorul

Fotografii-0013 Fotografii-0012

4 comentarii:

 1. Foarte interesant, felicitari pentru articol :)

  RăspundețiȘtergere
 2. La homosexual women e cam exagerat degetul inelar :D Aceasta deja e mutatie :) Merci pentru articol, l-am citit cu interes si chiar am inteles cate ceva))

  RăspundețiȘtergere
 3. nu shtiu dak e kiar corecta aceasta informatzie, dar dak ar fi sa ma uit dupa degetele mele le am k ale tale, desi testul a aratat k sunt bisex, iar psihologul a zis k sunt in norma....

  RăspundețiȘtergere
 4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere