miercuri, 30 decembrie 2009

Despre diferențierea sexuala a creierului

S-a dovedit științific ca barbatii si femeile au creiere diferite dar exista si situații in care un bărbat poate sa aibă creier de femeie sau o femeie poate sa aibă creier de bărbat sau pot sa apăra forme intermediare.Din cauza ca exista acest dimorfism sexual experimentele cu băieți cu sexul schimbat de la naștere au eșuat.

In timp ce creierele de femeie sunt mai dezvoltate pe functiile verbale si socio-afective creierele masculinizate sunt inclinate mai mult spre functiile video-spatiale si tehnice.

BrainSexID

Mi-am făcut si eu testul celor de la BBC iar rezultatul meu este in imaginea de mai sus.După cum se vede creierul meu este chiar mai masculinizat decât creierul multor barbati.Cine vrea sa-si faca testul poate sa acceseze acest link.Masculinizarea creierului se produce in viața intrauterina sub acțiunea hormonilor androgeni, deci nu este nevoie ca un individ sa aibă cromozomul Y pentru a avea un creier masculinizat asa cum poate foarte bine sa aibă cromozomul Y si sa aibă creier de femeie. Starea inițiala a tuturor embrionilor, indiferent de cromozomi, este starea de femela si daca nu intervin hormonii androgeni embrionul se dezvolta intre-o direcție feminina.Sub influenta hormonilor prenatali hipotalamusul se masculinizează si se defeminizează, formandu-se structurile de pe creier responsabile cu atracția sexuala fata de femei.Sub acțiunea androgenilor prenatali nucleul INAH3(la om) sau nucleul dimorfic sexual din aria preoptica (la alte mamifere) devine mai mare si capata o forma specifica.Daca androgenizarea este suficient de puternica structurile implicate in comportamentul feminin nu se mai dezvolta, producandu-se defeminizarea.Daca s-a produs defeminizarea individul respectiv va fi atras in mod exclusiv de femei. Daca androgenizarea nu a fost destul de puternica ca sa induca si defeminizarea va rezulta un individ bisexual.

Un comentariu:

  1. Bisexual female here, astea e rezultatul testului meu:
    http://imgur.com/clxyu.png
    Daca il luam in serios (nu stiu daca e de luat prea in serios totusi) poate ajungeam la nivelul de average male, nu stiu cat ma flateaza asta... sau e doar the bisexual curse, always in between.

    RăspundețiȘtergere