vineri, 1 iulie 2011

Era homosexualitatea feminina mai răspândita la omul de Neanderthal decât la populațiile umane actuale?

Am gasit un articol interesant despre faptul ca la omul de Neanderthal raportul dintre degetul aratator si inelar era mult in favoarea inelarului ceea ce indica ca embrionii de Neanderthal erau expusi la cantitati mari de testosteron in perioada prenatala. Se pare ca la oamenii de Neanderthal o serie de alele masculinizante erau mult mai raspandite decat la oamenii din ziua de azi. Eu banuiesc ca oameni de Neanderthal erau posesorii unor alele scrute ale genei receptorului androgenic si din cauza asta receptivitatea lor fata de hormonii androgeni era mult mai mare.

Mana unui om modern stanca si o mana unui om de Neanderthal dreapta

Daca stăm sa ne gândim bine androgenii din perioada prenatala sunt responsabili cu formarea structurilor de pe creier care fac ca individul sa se simtă atras din punct de vedere sexual de femei si daca femeile de Neanderthal erau expuse la cantitati mai mari de testosteron in perioada prenatala sau erau mai receptive la androgeni avand alele scurte ale genei receptorului androgenic este foarte probabil ca in randul acestora sa fi fost mult mai multe lesbiene si bisexuale decât in populațiile moderne, la omul de Neanderthal homosexualitatea feminina fiind mai răspândita decât cea masculina spre deosebire de populațiile actuale in care numărul lesbienelor este mult mai mic decât cel al barbatilor homosexuali.

Si acum exista specii de maimuțe cum ar fi macacul japonez la care aproape toate femelele sunt bisexuale, fiind androgenizate prenatal si este foarte posibil ca si la omul de Neanderthal sa fi fost asa.

Din cate se stie barbatii de Neanderthal erau puțin sociabili, de la ei provenind genele pentru autism si sindromul Asperger, sindroame caracterizate printr-o masculinizare extrema a creierului in timp ce micile lor societati erau conduse de femei, fiind vorba de o forma de matriarhat. Probabil ca multe femei de Neanderthal isi asumau roluri considerate masculine de oamenii moderni si bisexualitatea se întâlnea si ea destul de des in rândul acestor femei.

Deși noi acum credem ca omul de Neanderthal a disparut de tot din istorie precum dinozaurii nu este deloc asa. Oamenii moderni, mai ales populațiile din Europa au o multime de gene mostenite de la omul de Neanderthal. Contrar a ceea ce se crede oamenii de Neanderthal nu erau izolați reproductiv de oamenii de Cromanion sau alte varietati umane, oamenii moderni fiind rezultatul hibridării dintre oamenii de Neanderthal, oamenii de Cromanion, Denisovanii, o varietate umana descoperita recent in Asia si alte tiputi de Homo sapiens.

De la omul de Neanderthal moștenim noi o serie de gene cum ar fi genele pentru autism dar si o serie de alele masculinizate cum ar fi alele scurte ale genei receptorului androgenic si multe altele care pot fi considerate gene pentru homosexualitate la indivizii de sex feminin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu